Jakie właściwości ma olejek z anyżu?

person Wysłane przez: naturalnearomaty2.pl list Kategoria: aromaty- naturalne Dodano: comment Komentarze: 0 favorite Trafienie: 279
Jakie właściwości ma olejek z anyżu?

 Anyż jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. Można ją znaleźć w kuchni, gdzie służy jako przyprawa, ale ma on również właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Anyż, w postaci olejku aromatycznego, ma działanie terapeutyczne i poprawia nastrój, wpływa również korzystnie na funkcjonowanie wielu układów w organizmie oraz niweluje niektóre dolegliwości.

Właściwości lecznicze

Olejek anyżowy swoje działanie aromaterapeutyczne zawdzięcza zawartości anetolu. Dzięki jego działaniu reguluje on funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomagając pracę jelit, w tym niwelując wzdęcia i niestrawność. Ma on też niebagatelny wpływ na układ oddechowy, dzięki działaniu wykrztuśnemu i rozrzedzającemu. Stosowanie go w czasie przeziębienia pozwala na rozgrzanie i zniwelowanie w ten sposób bólu, także reumatycznego oraz miesiączkowego. Ma on również zastosowanie w chorobach krążenia, stymulując układ krwionośny do prawidłowego działania. Olejek anyżowy wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, przynosząc uspokojenie i ułatwiając zasypianie.

Właściwości pielęgnacyjne

Olejek anyżowy jest stosowany również w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne. Jako produkt pochodzenia naturalnego, może być stosowany bezpiecznie, nie powodując podrażnień i reakcji alergicznych. Można go aplikować bezpośrednio na skórę, wspierając je odżywienie i nawilżenie. Olejek anyżowy ma także działanie kojące i oczyszczające, dlatego wspomaga gojenie się ran i wskazany jest do stosowania przy skórze trądzikowej. Ze względu na działanie odżywcze, olejek anyżowy warto stosować także przeciwzmarszczkowo, gdyż stymuluje on skórę do odbudowy. Można go używać także do pielęgnacji włosów, przeprowadzając zabieg ich olejowania. Wzmocni to ich strukturę, a przede wszystkim ochroni przed utratą naturalnego nawilżenia.

Jak stosować olejek anyżowy?

Olejek anyżowy można stosować na różne sposoby. Chcąc uzyskać ich działanie aromaterapeutyczne, można umieścić je w kominkach zapachowych lub specjalnych rozpylaczach. Dobrym sposobem jest dodanie olejku do kąpieli. W takim przypadku uzyskujemy nie tylko działanie aromaterapelutyczne, ale także poprzez bezpośredni kontakt ze skórą, również pielęgnujące. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych olejek anyżowy może być stosowany w formie inhalacji. Warto używać go również bezpośrednio na skórę, jako olejek oczyszczający twarz, czy wcierając w skórę w celu jej właściwego odżywienia, nawilżenia i ukojenia. Trzeba pamiętać, że olejek ma bardzo skoncentrowane działanie i już kilka kropli wystarczy, by osiągnąć oczekiwane efekty.

Olejek anyżowy jest produktem bezpiecznym, który pochodzi wprost z natury. Uzyskiwany jest w procesie wyciskania lub destylacji. Nie zawiera substancji konserwujących, wypełniających, sztucznych barwników ani aromatów. Jego zapach pochodzi z natury, dzięki czemu jest bezpieczny i nie wywołuje niepożądanych skutków ubocznych.

 

Komentarze

Bez komentarza w tej chwili!

Zostaw swój komentarz

niedziela poniedziałek wtorek środa czwartek piątek sobota styczeń luty marzec kwiecień maj czerwiec lipiec sierpień wrzesień październik listopad grudzień

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego Lub Zresetuj hasło