Egzotyczne olejki eteryczne, które warto wypróbować. Przegląd produktów

person Wysłane przez: naturalnearomaty2.pl list Kategoria: aromaty- naturalne Dodano: comment Komentarze: 0 favorite Trafienie: 49
Egzotyczne olejki eteryczne, które warto wypróbować. Przegląd produktów

Egzotyczne olejki eteryczne zdobywają coraz większą popularność wśród osób poszukujących naturalnych rozwiązań dla poprawy swojego samopoczucia, zdrowia oraz urody. Wykorzystywane są zarówno w aromaterapii, jak i kosmetyce czy medycynie naturalnej. 

Olejek z drzewa sandałowego

Olejek sandałowy uzyskiwany jest z drewna drzewa sandałowego (Santalum album), które rośnie głównie w Indiach, Indonezji oraz Australii. Olejki eteryczne z sandałowca posiadają głęboki, ciepły i balsamiczny zapach, który działa kojąco na zmysły. Olejek sandałowy jest powszechnie stosowany w medytacji i praktykach duchowych ze względu na swoje właściwości uspokajające umysł i wspomagające koncentrację. W kosmetyce olejek sandałowy wykorzystywany jest jako składnik regenerujący i przeciwzapalny, szczególnie polecany dla skóry dojrzałej, wrażliwej czy podrażnionej.

Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego (Melaleuca alternifolia) pochodzi z Australii i jest jednym z najbardziej wszechstronnych olejków eterycznych. Znany jest przede wszystkim ze swoich silnych właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych oraz przeciwgrzybiczych. Stosowany jest zarówno w leczeniu infekcji skórnych, jak i jako środek wspomagający odporność organizmu. W kosmetyce olejek z drzewa herbacianego wykorzystywany jest jako składnik oczyszczający i tonizujący, szczególnie polecany dla skóry tłustej i trądzikowej.

Olejek z kwiatów neroli

Olejek neroli uzyskiwany jest z kwiatów gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium). Charakteryzuje się delikatnym, słodkim i kwiatowym zapachem, który działa relaksująco i poprawia nastrój. Olejek neroli wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomaga regenerację skóry i opóźnia procesy starzenia się. W kosmetyce stosowany jest jako składnik odżywczy, nawilżający oraz ujędrniający, szczególnie polecany dla cery dojrzałej i wrażliwej.

Olejek z paczuli

Olejek z paczuli (Pogostemon cablin) pochodzi z Indonezji i charakteryzuje się intensywnym, ziemistym aromatem. Działa kojąco na układ nerwowy, łagodzi stres oraz pomaga w walce z bezsennością. W kosmetyce olejek z paczuli stosowany jest jako składnik regenerujący, przeciwzapalny oraz przeciwbakteryjny. Jest szczególnie polecany dla skóry problematycznej, podrażnionej oraz dojrzałej.

Komentarze

Bez komentarza w tej chwili!

Zostaw swój komentarz

niedziela poniedziałek wtorek środa czwartek piątek sobota styczeń luty marzec kwiecień maj czerwiec lipiec sierpień wrzesień październik listopad grudzień

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego Lub Zresetuj hasło