Poznaj działanie olejków grejpfrutowych

person Wysłane przez: naturalnearomaty2.pl list Kategoria: aromaty- naturalne Dodano: comment Komentarze: 0 favorite Trafienie: 68
Poznaj działanie olejków grejpfrutowych

Do mocy olejków eterycznych zwykle nie trzeba przekonywać, gdyż każdy, kto choć raz miał z nimi do czynienia, ten wie, jak korzystnie działają na organizm oraz wygląd. W pełni naturalne wyciągi zapachowe z roślin, ich nasion oraz owoców znajdują szerokie zastosowanie zarówno w farmakologii, jak i kosmetyce. Wśród najbardziej znanych olejków eterycznych dużą popularnością cieszą się olejki cytrusowe, które oprócz właściwości prozdrowotnych wyróżnia także energetyzujący zapach. W poniższym artykule przyjrzymy się jednemu z nich – olejkowi grejpfrutowemu. Chcesz poznać jego właściwości? Przeczytaj, dlaczego warto go stosować.

Jakie właściwości ma olejek grejpfrutowy?

Stosowanie olejku grejpfrutowego zaleca się przy chronicznym zmęczeniu, problemach ze stresem oraz stanach lękowych. Jeśli więc czujesz, że Twój organizm jest przeciążony, a Ty potrzebujesz czegoś, co doda Ci energii, sięgnij po naturalny olejek eteryczny. Wyciąg z grejpfruta przyniesie ulgę przy zmęczeniu fizycznym oraz umysłowym. Poza tym ukoi nerwy w sytuacjach stresowych oraz złagodzi objawy depresji. Ponadto bogactwo witamin i składników mineralnych wspomoże układ odpornościowy oraz uchroni Twój organizm przed infekcjami i drobnoustrojami chorobotwórczymi. Olejek grejpfrutowy wykazuje też korzystne działanie w leczeniu bezsenności oraz łagodzeniu objawów migreny. Jest także niezastąpionym wsparciem w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Poza zastosowaniem w celach zdrowotnych olejek grejpfrutowy wykorzystuje się także jako naturalny środek poprawiający wygląd skóry. Preparat sprawdza się w leczeniu trądziku i zmian potrądzikowych, a nadto redukuje widoczność zmarszczek. Dzięki zawartości antyoksydantów działa odmładzająco i odżywczo, sprawiając, że skóra jest gładsza i świetlista. Co więcej, eteryczny olejek grejpfrutowy oczyszcza skórę i przyspiesza gojenie się ran. Jest uznawany też za skuteczny środek antybakteryjny i przeciwgrzybiczy. Poza tym cieszy się uznaniem kosmetologów, którzy wykorzystują go w zabiegach eliminujących cellulit i wspomagających utratę tkanki tłuszczowej.

Komentarze

Bez komentarza w tej chwili!

Zostaw swój komentarz

niedziela poniedziałek wtorek środa czwartek piątek sobota styczeń luty marzec kwiecień maj czerwiec lipiec sierpień wrzesień październik listopad grudzień

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego Lub Zresetuj hasło